Water is de belangrijkste troef van een haven en haar omgeving. Daarom investeert Port of Antwerp-Bruges in de waterkwaliteit van de Schelde en de dokken. 

Reinigen van waterbodem door baggeren van vervuild slib

Vroeger zat de giftige stof TBT in de verf waarmee schepen werden geschilderd. Door de jaren heen is die stof in de bodem van de Antwerpse havendokken terechtgekomen. Vooral in de buurt van oude scheepswerven. De verf is ondertussen verboden, maar de vervuiling bleef aanwezig. Na drie jaar onderzoek hebben de Vlaamse overheid, Port of Antwerp-Bruges en enkele privébedrijven een oplossing gevonden.

 

Op de meest vervuilde plaatsen graven we het vervuild slib van de bodem. Een hoogtechnologisch installatie reinigt het slib en filtert het afvalwater. Het propere water stroomt terug naar de dokken. Het slib droogt tot een koek, die kan dienen in de bouwindustrie. Zo vermijden we dat de vervuilde bodem de waterkwaliteit van de dokken en de Schelde beïnvloedt.

Waterkwaliteit monitoren met digitale sensoren

Waar is het water vervuild en hoe komt dat? Om dat te weten onderzoekt Port of Antwerp-Bruges iedere maand de kwaliteit van het water.

 

Op verschillende plaatsen en op meerdere dieptes nemen we waterstalen in de dokken en de Schelde. Een laboratorium test of het water is vervuild. In 2021 plaatsen we slimme watersensoren in de haven. Dat maakt het makkelijker om op verschillende plaatsen en dieptes de waterkwaliteit te controleren. Zo zijn we in staat de oorzaak van vervuiling sneller te vinden en op te lossen.

plasticvanger in Doeldok

‘Patje Plastic’ vist plastic uit het Doeldok

In het Doeldok ligt plasticvanger ‘Patje Plastic’. De installatie bestaat uit een drijvende arm van 100 meter lang en 1,5 meter diep, die zwerfvuil naar een grote afvalbak duwt. Daar scheidt een reeks filters het grotere van het kleinere afval. Buikje vol? Een kraanwagen hijst de bakken op en brengt het afval weg. ‘Patje Plastic’ heeft geen elektriciteit nodig, maar werkt op wind-, golf-, en zwaartekracht.

Vuilophaalboot ‘Condor’ jaagt op afval in het water

Paletten, koelkasten, tractorbanden, scheepstouwen, fietswrakken... Je kan het zo gek niet bedenken of het ligt in het water. Dagelijks gaat de bemanning van vuilophaalboot ‘Condor’ op pad om zwerfvuil en sluikstort uit het water van de haven te vissen. Dat doen ze door zelf op zoek te gaan of wanneer ze door een ander schip gewaarschuwd zijn dat er troep in het water drijft.

Wat Port of Antwerp zoal doet om de waterkwaliteit van de Schelde en de dokken te verbeteren.
tgv Wereldwaterdag 22/03/2021.

Gezond ecosysteem voor vissen in de haven

Vissen hebben niet alleen proper water nodig. Er moet ook genoeg te eten zijn. Door bijvoorbeeld gladde kaaimuren op te schuren, ontstaat een schuilplaats waar kleine waterdiertjes graag wonen. Daar zijn vissen dol op. Om te zorgen dat de vissen in de haven zich ook voortplanten, is een ‘paaizone’ voorzien aan de Lillobrug.

 

Dat is een veilige plaats waar vissen ongestoord hun eitjes kunnen leggen. De vissen zwemmen door een buis in de kaaimuur naar de paaizone. Als ze groot genoeg zijn, zwemmen de nieuw geboren vissen naar de haven en de Schelde. Zo beschermen en stimuleren we het leven in de Antwerpse wateren.

Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in jouw haven

Ontvang je nieuwe artikels graag in je mailbox? Schrijf dan in op de ‘Thuishaven’ nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van alle events en activiteiten.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant