Port of Antwerp-Bruges feliciteert premier Bart De Wever met het vormen van de nieuwe federale regering. Havens worden in het regeerakkoord expliciet erkend als cruciale infrastructuur en toegangspoort tot de globale markten. De concurrentiekracht van de industrie is een belangrijke schakel. Het regeerakkoord is gemaakt. Maar wat zijn nu de belangrijkste punten voor onze haven?

Economie

De nieuwe Belgische federale regering wil, in samenspraak met de regio’s, een interfederaal plan opstellen en een beleid voeren om de industrie opnieuw te doen groeien. Hierin erkennen ze het belang en de rol van cruciale infrastructuur, zoals (zee)havens als toegangspoort tot de globale markten.

 

Het belang van de industrie voor onze economie kan niet onderschat worden. De sector draagt ruim 20% bij aan het bbp in België en genereert 75% van de totale export. “De komende jaren vragen om een gerichte en vastberaden aanpak die onze economie niet alleen zal versterken, maar ook duurzamer en veerkrachtiger maakt”, zo staat te lezen in het akkoord. “Door te investeren in emissievrije energie, duurzame infrastructuur en innovatie kunnen we een krachtige impuls geven aan de werkgelegenheid en de economische groei. Het verhogen van investeringen in duurzame projecten helpt niet alleen om de impact van klimaatverandering te verminderen, maar zal ons ook beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen en schokken. Cruciale voorwaarde daarvoor is wel de afstemming van het nationaal en internationaal klimaatbeleid op de groeikansen van onze eigen industrie.”

De havens van Antwerpen en Zeebrugge vormen een cruciale toegangspoort tot de globale markten.

Om onze nationale concurrentiepositie te versterken, werkt de regering aan o.a. volgende zaken:

  • Het beheersbaar houden van energiekosten én tegelijk de transitie naar een duurzame economie versnellen.
  • Een aantrekkelijk investeringsklimaat genereren.
  • Maatregelen ontwikkelen zodat innovatieve bedrijven met lokale economische substantie in zeevervoer ook voor zgn. ‘multi-purpose’-schepen blijvend kunnen genieten van het tonnagetaksstelsel. Bijkomend: zorgen voor een verbetering en een vereenvoudiging van dit specifieke stelsel om zo een level playing field te creëren binnen Europa. 
  • Een proactieve rol opnemen bij het sluiten van internationale akkoorden om de mondiale maritieme scheepvaart onder een gelijk speelveld te brengen, zowel wat betreft de fiscaliteit als inzake koolstof, afgestemd op de externe kosten.

 

Ook de douane speelt een centrale rol in de concurrentiekracht. “Douaneprocessen moeten sneller, eenvoudiger en digitaal om de concurrentiepositie van onze havens en logistieke centra te verstevigen. Het verder automatiseren en digitaliseren van douaneprocessen moet de efficiëntie verhogen, fouten vermijden en leiden tot een hogere naleving en inkomsten.” 

Mobiliteit

De regering streeft naar een forse verbetering van het goederenvervoer per spoor met het oog op een verdubbeling van het volume tegen 2030. Om aan de capaciteitsnoden te kunnen voorzien, moeten een aantal knelpunten op het netwerk verholpen worden. De regering herbevestigt de projecten voorzien in de meerjareninvesteringsprogramma’s en voorziet daarvoor de nodige middelen. Zo kan de capaciteit voor het personenvervoer en goederenvervoer waar nodig worden opgedreven, zodat de bereikbaarheid van de havens ook in de toekomst gegarandeerd blijft. 

 

De regering zal het Goederenplan 2030 en de 26 aanbevolen acties overnemen om het spoorvrachtvervoer te vergemakkelijken. De federale regering zorgt samen met Infrabel voor een aangepast spoorbeleid voor de havens, om de modal shift maximaal te ondersteunen. Infrabel erkent de havens als 1 grote dienstvoorziening in lijn met de Europese verordening 2017/2177. De onderhandelingen over de realisatie van het 3RX-tracé – het alternatieve tracé voor de IJzeren Rijn – worden terug opgestart, zowel op politiek niveau binnen België als met de betrokken buurlanden en naburige regio’s. 

De federale regering investeert in spoorvervoer met het oog op een verdubbeling van het volume tegen 2030.

Energie

De regering houdt de concurrentiehandicap met betrekking tot de energieprijs van onze industrie op de Europese agenda. “Wij pleiten voor een coherent en gecoördineerd Europees beleid inzake staatssteun ter ondersteuning van de energietransitie. Dit om energieconcurrentie tussen lidstaten te voorkomen en een gelijk speelveld te genereren. Waar passend zal de regering op Europees niveau pleiten voor financiering en ondersteuning van grensoverschrijdende projecten voor infrastructuur. De regering zal bovendien pleiten voor voldoende financiering van het Connecting Europe Facility (CEF) fonds.”

 

Samen met onze buurlanden en in samenspraak met de deelstaten zet de regering dus in op een (Europese) grensoverschrijdende infrastructuuragenda, met in het bijzonder energie- en waterstofcorridors, digitale en transportnetwerken (3RX).

De federale regering zet in op een grensoverschrijdende infrastructuuragenda.

De regering geeft aan dat men de komende jaren aanzienlijk zal moeten investeren in bijkomende kleinschalige en grootschalige energiecapaciteit, willen we de stroomvraag dekken en de energie betaalbaar en concurrentieel houden voor burgers en ondernemers. Die bijkomende productiecapaciteit vertrekt vanuit het principe van de technologieneutraliteit. De regering kiest voor een betaalbare en zekere, veilige en koolstofneutrale energiemix van zowel hernieuwbare energie als nucleaire energie en andere vormen van koolstofneutrale energiebronnen. 

 

De Belgische regering profileert zich resoluut als knooppunt voor het transport van nieuwe energievectoren zoals waterstof. De federale overheid zet samen met de Gewesten de nodige waterstofinfrastructuur op zodat ze haar toelevering en rol in het waterstofnetwerk kan verzekeren.  

EU en veiligheid

De federale regering dringt bij de EU aan op de uitrol van een (Industrial) Competitiviteitsdeal als aanvulling op het Green Deal Industrial Plan. “Die moet zorgen voor een heropleving van onze industrie door onze productiviteit te verhogen, investeringen aan te trekken en kwalitatieve jobs te behouden in België en de EU. De EU moet de economische fundamentele rechten en vrijheden verdedigen en onze open strategische autonomie garanderen.” 

 

De verdere uitbouw van de interne markt, met oog voor versterking, verdieping en modernisering, is essentieel. “We ijveren voor de vervolmaking van de interne markt in de domeinen handel, kapitaal, energie, transport, digitaal, defensie-industrie en diensten. Het uitwerken van de kapitaalmarktunie is een prioriteit, net als de vervolmaking van de bankenunie. We steunen de uitbouw van een eengemaakte defensiemarkt, met eerlijke toegang voor onze kmo’s. We integreren de energiemarkt verder voor bevoorradingszekerheid en competitieve prijzen.”

 

De havens zijn uiteraard ook cruciale, kritieke infrastructuur in deze geopolitieke gevoelige tijden. Beveiliging door defensie zal een belangrijke opgave worden en dat wordt erkend door de federale regering. Daarnaast zet de regering de strijd verder tegen de georganiseerde criminaliteit die voortvloeit uit de drugsproblematiek. 

Blijf op de hoogte

Ontvang je nieuwe artikels graag in je mailbox? Schrijf je dan in op de 'Port Affairs' nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van al het nieuws.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.