2024-06-25

Geurhinder door lek nafta tank TotalEnergies

Op maandag 24 juni werd een lek vastgesteld aan een van de naftatanks in het tankpark van TotalEnergies Olefins Antwerp in Zwijndrecht. Als gevolg hiervan is er al enkele dagen af en toe een benzinegeur waar te nemen in de omgeving. Die geurhinder is niet gevaarlijk voor omwonenden maar kan wel vervelend zijn. Bij hinder vragen we om ramen en deuren gesloten te houden. 

Maandag 1 juli: update 15u00

Vanaf 15u00 zijn er opnieuw vlagen van geurhinder mogelijk. De wind staat momenteel recht naar het historisch centrum van Antwerpen.

 

Ondervind je hinder van de geur? Sluit dan ramen en deuren.

Zaterdag 29 juni: update 10u00

De pompwerkzaamheden aan de lekkende tank zijn nog steeds volop aan de gang. Ook afgelopen nacht werd er door het bedrijf en de hulpdiensten verder gewerkt om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

De veranderlijke wind zorgt ervoor dat er in de ruime omgeving nog geurhinder mogelijk is. Deze voormiddag gaat de wind richting Kallo en Waaslandhaven. Na de middag wordt verwacht dat hij draait richting Melsele. We roepen nog steeds op om ramen en deuren te sluiten, moest je hinder ondervinden van de geur.

 

Vrijdag 28 juni: update 20u00

De stremming van de Schelde is ondertussen afgelopen: scheepvaartverkeer is terug mogelijk.

Vrijdag 28 juni: update 16u30

Ondertussen is de tank grotendeels leeggepompt. Om de laatste vloeistof veilig uit de tank te kunnen halen, moeten we lokaal enkele extra veiligheidsmaatregelen nemen. Daarom is de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit genoodzaakt om uit voorzorg de Schelde te stremmen ter hoogte van de site van TotalEnergies. Deze maatregel houdt alvast aan tot 20 uur.

Vrijdag 28 juni: update 11u00

De pompwerkzaamheden aan de lekkende tank zijn nog steeds volop aan de gang. De brandweer en Civiele Bescherming blijven aanwezig en helpen het bedrijf om de nodige maatregelen te nemen. Daarbij zijn ook brandweerploegen van verschillende zones betrokken, zoals Brandweer Zone Rand en Brandweerzone Rivierenland. Port of Antwerp-Bruges levert bijstand met een sleepboot met bluscapaciteit om het incident mee op te volgen en de veiligheid te garanderen.

 

Geurhinder blijft mogelijk

Geurhinder is nog steeds aanwezig, al wordt er ter plaatse alles aan gedaan om die zo veel mogelijk te beperken. De wind verandert nog van richting vandaag, waardoor het moeilijk te voorspellen is waar de geur hinder kan veroorzaken. Ook de komende dagen blijft er geurhinder mogelijk in de brede omgeving.

 

De geur zelf is niet schadelijk, maar kan uiteraard wel heel hinderlijk of lastig zijn. Daarom sluit je best ramen en deuren en schakel je de ventilatie uit als je hinder ondervindt.

Donderdag 27 juni: update 11u00

Geurhinder mogelijk in Antwerpen

Maandagochtend werd een lek vastgesteld aan een naftatank bij Total. De wind draaide de voorbije uren terug naar de stad. Als gevolg hiervan is er mogelijk opnieuw een benzinegeur waar te nemen in Antwerpen.

 

Geurhinder

De brandweer en Civiele Bescherming zijn aanwezig en helpen het bedrijf om de nodige maatregelen te nemen. Sinds de start van het incident werd de geurhinder in alle mogelijke mate beperkt door de inzet van schuim. Deze schuimlaag wordt over het product verspreid, zodat de geur er moeilijk of niet meer door kan. Bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de wind, zorgen ervoor dat er af en toe gaten ontstaan in dit schuimtapijt. Daardoor neemt de geurhinder bij momenten toe.

 

Een Adviseur Gevaarlijke Stoffen voert periodiek metingen uit. Daaruit blijkt dat er inderdaad af en toe een toename is van de geurhinder, maar dat de waarden zeker niet alarmerend zijn voor de gezondheid. Uiteraard is de geur wel vervelend en hinderlijk. Daarom vragen we om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen als je hinder ondervindt.

Ben je toch ongerust dat er mogelijk een gaslek is? Bel dan altijd 112.

 

Volg de omleiding

De hulpdiensten raden wel aan om de omgeving zo veel mogelijk te mijden. Een groot deel van de Scheldedijk is immers afgesloten en verkeer kan er niet door. Zowel automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en fietsers volgen een alternatieve route.

Woensdag 26 juni: update 13u15

De operaties om de betrokken naftatank te ledigen en veilig stellen zijn nog volop aan de gang. Hierbij moet de nodige omzichtigheid naar veiligheid toe in acht genomen worden en bovendien worden de nodige logistieke en technische maatregelen uitgewerkt in samenspraak met de betrokken overheidsdiensten ter plaatse. Sinds de start van het incident werd de geurhinder in alle mogelijke mate beperkt door de inzet van blusschuim. Door bv. wind kunnen er gaten in het schuimtapijt komen waardoor er geur kan vrijkomen. Hou er rekening mee dat de geurhinder nog enige tijd kan aanhouden. Alles wordt in het werk gesteld om dit zo veel als mogelijk tegen te gaan. 

 

De bedrijfsbrandweer van TotalEnergies en technische teams werken nauw samen met Brandweer Zone Antwerpen, de Civiele Bescherming en de omliggende bedrijven en toeleveranciers om de lekkende tank te ledigen en de geurhinder te verhelpen. Een Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) is mee ter plaatse om de situatie op te volgen. 

 

Nafta is een belangrijk tussenproduct in de petrochemische industrie en wordt gebruikt als basis voor verschillende chemische producten. 

Perimeter ingesteld

Op deze kaart vind je de veiligheidsperimeter en afgesloten wegen terug. 

Dit vind je misschien ook interessant