2024-03-15

Lancering Inbound Release Platform

Op 1 juli 2024 verandert de manier waarop je goederen aanmeldt bij aankomst in de haven. Om dat proces gemakkelijker te maken, ontwikkelde NxtPort het Inbound Release Platform (IRP). Dit platform biedt een neutrale oplossing en vergemakkelijkt de veilige uitwisseling van gegevens. 

Wat is het Inbound Release Platform?

Het Inbound Release Platform is een digitaal platform dat de communicatie vergemakkelijkt tussen de spelers binnen de toeleveringsketen en de Belgische douane. Het platform verzamelt de nodige informatie wanneer je goederen binnenbrengt in de Europese Unie. Daarnaast digitaliseert het Inbound Release Platform het complexe aangifte- en controleproces voor inkomende goederen in de haven. Het maakt de informatiestromen transparant en betrouwbaar.

 

Het platform ondersteunt alle goederenstromen (RORO, ferry, container, breakbulk en bulk) in één proces. 

Waarom het Inbound Release Platform?

De Europese wetgeving verandert. Vanaf juli 2024 gebruik je daarom het nieuwe elektronische PN/TS-aanmeldsysteem van de Belgische douane. PN/TS staat voor ‘Presentation Notification en Temporary Storage’. Dat wil zeggen dat het nieuwe aanmeldsysteem je helpt bij de aanmelding en controle van goederen bij aankomst in de Europese Unie. Alle betrokken partijen moeten dat systeem verplicht gebruiken. Dat maakt het de betrokken logistieke bedrijven niet gemakkelijk.

Het Inbound Release Platform helpt bedrijven te werken met het nieuwe PN/TS-systeem door verschillende data-elementen te bundelen tot een correcte aangifte. Bovendien zorgt het platform voor datadeling tussen scheepsagenten, terminals en de andere betrokken spelers in de logistieke keten. Zo kunnen de bedrijven gemakkelijker hun verplichtingen nakomen in een transparant en efficiënt proces, met haalbare kosten en beperkte eigen investering.

Voordelen van het Inbound Release Platform

Het Inbound Release Platform biedt heel wat specifieke voordelen voor elke doelgroep (scheepsagenten, terminal operatoren of logistieke dienstverleners). Die vind je terug op de website. Daarnaast biedt het platform voor iedereen:

  • Een kosten-efficiënte manier om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen als scheepsagent of terminaloperator.
  • Een eenvoudige manier om informatie uit te wisselen met verschillende ketenpartners.
  • Transparantie over de hele keten.
  • Een veilig proces om goederen vrij te geven volgens de juiste douanebepalingen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe het platform precies werkt, de specifieke voordelen of hoe je het platform gebruikt? Gedetailleerde informatie vind je op de gloednieuwe website inboundrelease.com.

 

Heb je interesse? Neem dan contact op met inboundrelease@nxtport.com.

Meer info
Portretten werden gemaakt voor vernieuwing MAS Havenpaviljoen. Foto's niet gebruiken tem 12-12-2020

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant