2020-10-30

Met eigen 5G-netwerk is Zeebrugge klaar voor de toekomst

Met een eigen 5G-netwerk in Zeebrugge is Port of Antwerp-Bruges klaar voor een veilige en groene toekomst. Van automatische drones en zelfrijdende voertuigen, tot onbemande schepen? Een veilige en ecologische haven op basis van datastromen? Door een privé 5G-netwerk uit te bouwen is Zeebrugge daar klaar voor. Sommigen praten erover. Anderen bestuderen het. In Zeebrugge is het werkelijkheid.

Datastromen

Data vormen een essentieel onderdeel van elke moderne operatie. Dat we een online besteld pakje kunnen traceren vinden we normaal. Een haven, dat is één groot kluwen van goederen, mensenstromen, scheepsbewegingen en veranderende omstandigheden (meteo, getijden, …). Daarvan is alles te herleiden tot mathematische gegevens. Die cijfertjes moeten, op hun beurt, met computers in verbinding staan. Connectiviteit is wat alles vlot doet verlopen. Port of Antwerp-Bruges zocht naar een future-proof oplossing. "Glasvezel was geen optie," stelt ICT Manager Peter Merlevede. "Het verkrijgen van alle goedkeuringen zou een zee aan tijd kosten. Bovendien zouden straten en kaaien opengegooid moeten worden."

 

"Zeebrugge wilde niet alleen een veilig, betrouwbaar en volledig onafhankelijk netwerk, maar ook het snelst mogelijke netwerk," zegt Peter Merlevede. De oplossing? Het uitbouwen van een privé 5G-netwerk. Zeebrugge ging scheep met Nokia en het Oostkamps bedrijf CityMesh voor de uitbouw van een ultrasnel draadloos netwerk. "Met een reactiesnelheid van 1 milliseconde klopt het privé 5G-netwerk de menselijke reactietijd van 200 milliseconden. Een zelfrijdende auto zal veel sneller remmen dan een auto met een mens achter het stuur," aldus de ICT Manager.

Zeebrugge wilde niet alleen een veilig, betrouwbaar en volledig onafhankelijk netwerk, maar ook het snelst mogelijke netwerk.

Peter MerlevedeICT Manager bij Port of Antwerp-Bruges

Die snelheid is van kapitaal belang bij het uitrollen van moderne toepassingen, als geautomatiseerde drones, M2M (machines die direct met elkaar communiceren zonder menselijke tussenkomst), of VR- en AR-toepassingen. Het uitrollen van het 5G-netwerk in de haven van Zeebrugge verloopt in twee stadia. In de eerste fase werd de voorhaven aangepakt. Met het plaatsen van antennes op onder andere de radartoren en het havengebouw werd een driehoek gevormd die de ganse voorhaven dekt. Meer nog, omdat de antennes omnidirectioneel zijn, wordt ook een stuk op zee gecoverd. De tweede fase voorziet de uitbouw van het 5G-netwerk in de achterhaven. Ook deze werken zijn bijna klaar.

Een 5G-netwerk verbindt alle verzamelde data voor de Digital Twin.

Praktische toepassingen

Stap per stap worden praktische toepassingen uitgerold. In 2021 bevatte het netwerk meer dan 100 eindpunten, zoals sensoren en veiligheidscamera's. De toepassingen zijn bijna eindeloos. Momenteel wordt het 5G-netwerk gebruikt om de data- en internetconnectiviteit te verbeteren op plaatsen die fysiek minder toegankelijk zijn voor de telecomoperatoren. Een eerste belangrijke applicatie is het binnenhalen van offshore data van de windmolenparken voor de kust, ten behoeve van Cwave/CityMesh. Vanuit het Zeestation begeleidt Port Control het havenverkeer. Dankzij het privé 5G-netwerk is er een supersnelle connectie met de havenkapiteinsdienst.

 

Het hele systeem is gebaseerd op drie pijlers: Clean Port, Safety Port en Digital Twin. Onder de pijler 'clean port' ligt de focus bijvoorbeeld op het meten van de luchtkwaliteit in de haven, zodat bijvoorbeeld een vervuilend schip meteen kan getraceerd worden. Door het permanent meten van het elektriciteitsverbruik binnen gebouwen van het havenbestuur kan een abnormale piek wijzen op een probleem, zodat meteen kan ingegrepen worden. Een automatische drone die opstijgt bij een incident zoals bijvoorbeeld een reefercontainer die vuur vat, kan de brandweer helpen in het kader van de tweede pijler: 'safety port'.

Gastankers gebruiken vaak vier tot vijf sleepboten. Met 5G-camera's aan boord, zou men vanuit de havenkapiteinsdienst perfect zien hoe de sleepoperaties veilig verlopen. Ook bepaalde voertuigen zoals straddle carriers of wagens van kaaimeesters kunnen uitgerust worden met sensoren of camera's. Dan geef je een auto van een kaaimeester bijvoorbeeld een stel 'mobiele ogen', voor plaatsen waar er geen vaste camera's staan. De toepassingen zijn immens. Dankzij 5G kan men in real-time observeren, analyseren en de nodige actie ondernemen. De derde pijler is de 'digital twin'. Deze virtuele computerrepresentatie van een situatie zal van onschatbare waarde zijn voor het managen van een crisis door het Haven Coördinatie Centrum (HCC).

In de 'clean port' zullen sensoren de luchtkwaliteit meten.

Zeebrugge future-proof

Het project dat in september 2019 werd gestart is van cruciaal belang voor de haven. Klanten zijn vragende partij. Het maakt een essentieel onderdeel uit van de toekomstige ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in jouw haven

Ontvang je nieuwe artikels graag in je mailbox? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven. Zo blijf je op de hoogte van alle events en activiteiten.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant