2024-05-16

Op wereldreis met een cacaoboon

Van cacaoplantage in West-Afrika tot chocoladereep in je broekzak: de cacaoboon legt een flinke reis af. Onderweg blijven ze vaak even hangen in Antwerpen, de tweede grootste cacaohaven van Europa!

Het begon onder de Afrikaanse zon...

Maar liefst 60% van alle cacaobonen komen uit Ivoorkust en Ghana. Daar vind je niet alleen de meest vruchtbare bonen, ze krijgen er ook de perfecte hoeveelheid zon en water. Boeren plukken de cacaovruchten, die ze openbreken om de bonen te verzamelen. Die verkopen ze via coöperaties, waarna de bonen in grote magazijnen in de haven terechtkomen. Terwijl ze daar op de juiste boot wachten, worden ze grondig gecontroleerd en verpakt in zakken.

Droog verpakt in de container

Cacaobonen houden veel vocht vast. Daarom is het belangrijk dat ze een vochtigheidsgraad onder de 8% hebben voor ze aan hun zeereis beginnen. Want door het temperatuurverschil tussen Afrika en Europa condenseren de cacaobonen. Ze worden nat en kunnen gaan schimmelen. Korte transittijden en de juiste containers zijn dus van groot belang. 

Op minder dan twee weken bereiken de bonen Antwerpen vanuit Afrika. Daarnaast worden de containers ook bekleed met speciaal papier en droogzakken die het vocht opnemen.

Bart ClaessensCommercial Liner Africa
MSC Belgium
portretfoto

Mega-magazijnen 

Als de bonen in België aankomen, worden ze opgeslagen in grote magazijnen. Nergens ter wereld vind je meer plaats om cacaobonen op te slaan dan in Antwerpen. 
 

In het laboratorium gebeuren kwaliteitscontroles in lijn met de voorschriften van de sector.

Naast de opslag van de cacaobonen voorzien we ook gespecialiseerde behandelingen.

Die magazijnen voldoen niet alleen aan de hoogste kwaliteitsnormen, er worden ook heel wat extra diensten uitgevoerd. De bonen worden er herverpakt, gereinigd en gecontroleerd op kwaliteit.

 

Ook pestcontroles zijn er een prioriteit: van elektronische muizenvallen tot een valkenier die stand-by staat om vogels uit de magazijnen weg te houden, aldus Anne Pauwels - General Manager bij Vollers.

Iedereen wil chocolade!

Vanuit de haven zetten de cacaobonen hun reis verder. Bijvoorbeeld naar een van de 755 chocoladefabrieken in België, waaronder de grootste ter wereld. De chocolade die daar gemaakt wordt, reist opnieuw verder naar alle uithoeken van de wereld. Of via de lokale supermarkt naar jouw broekzak!
 

Belgische chocolade wordt overal gezien als een extra kwalitatief product met belangrijke afzetmarkten in Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.

Steve AlaertsPartner & Director
Foodcareplus
portretfoto

Ontvang de digitale Thuishaven

Ontvang de nieuwsbrief van de digitale Thuishaven en maak kennis met bekende en minder bekende kanten van de haven. Welke activiteiten vinden er plaats in jouw regio, wie zijn de mensen die er werken en wat betekent de haven op wereldschaal?

Schrijf je in
Abonneer je op het online magazine Thuishaven, lees over alle evenementen en maak je kennis met de mensen in jouw haven.

Dit vind je misschien ook interessant