2024-07-10

Oslo Declaration ondertekend: 5 beleidsvragen rond CCUS

Tijdens de Belgische economische missie naar Noorwegen in juni ondertekenden Port of Antwerp-Bruges, Fluxys en belangrijke spelers uit de chemische industrie de Oslo Declaration. Daarmee benadrukken ze de noodzaak voor een helder beleid rond CCUS.

Internationale samenwerking belangrijk voor CCUS

Carbon Capture, Usage and Storage (CCUS) gaat over het afvangen van CO2-uitstoot om die op te slaan, bijvoorbeeld in lege gasvelden in de Noordzee. In een later stadium kan de afgevangen CO2 opnieuw als grondstof dienen. CCUS speelt een belangrijke rol in de energietransitie en is cruciaal voor industrieën waarbij de uitstoot van CO2 onvermijdelijk is. 

 

België beschikt niet over opslaglocaties voor afgevangen CO2 . Daarom zijn internationale samenwerkingen belangrijk. België sloot daarvoor al overeenkomsten af met Nederland, Denemarken én met Noorwegen. Zij zijn een van de Europese koplopers, bijvoorbeeld met hun project ‘Northern Lights’ dat al in 2024 de eerste afgevangen CO2 in lege Noorse gasvelden zou stockeren.

Met het CCUS Shipping Project wil Victrol inspelen op de groeiende CCUS-markt.

De rol van Port of Antwerp-Bruges binnen CCUS

Om het belang van de samenwerking met Noorwegen te benadrukken, stond een Belgische economische missie op de agenda. Port of Antwerp-Bruges en Fluxys, die samenwerken in het c-grid consortium, grepen dat moment aan om met de Oslo Declaration aandacht te vragen voor de uitdagingen rond het decarboniseren van de industrie, zonder daarbij de competitiviteit te verliezen. 

 

Port of Antwerp-Bruges speelt een belangrijke rol binnen de CCUS-keten en heeft daarvoor verschillende projecten op de planning staan.

 

  • In Antwerpen wordt gewerkt aan het Antwerp@C-project. Van daaruit moet afgevangen CO2 getransporteerd worden naar ‘sinks’ om het daar in lege gasvelden op te slaan. 
  • In Zeebrugge bouwt Fluxys nieuwe CO2-compressoren om van daaruit afgevangen CO2 via onderzeese pijpleidingen naar opslagplaatsen in de Noordzee te transporteren. 
  • Om afgevangen CO2 in Zeebrugge te krijgen, stapte Port of Antwerp-Bruges via het dochterbedrijf Pipelink mee in Fluxys c-grid. Dat pijpleidingennetwerk zal de afgevangen CO2 van de Belgische en Europese industrie naar de exitlocaties zoals Antwerpen en Zeebrugge brengen. 

De Oslo Declaration

Met de Oslo Declaration wil de industrie vijf cruciale beleidsvragen op de agenda van de Belgische beleidsmakers zetten. De timing, vlak na de verkiezingen wanneer de regeerakkoorden geschreven worden, was daarvoor ideaal. 

 

  1. Intra-Belgian Industrial Deal

    Hoewel CO2 een regionale bevoegdheid is, vraagt de industrie om binnen België de wetgeving op elkaar af te stemmen. Een concreet voorbeeld daarvan zijn de specificaties van de zuiverheid van CO2 die door de pijpleidingen getransporteerd worden. 

     

  2. A New Spirit of Law-making

    De wetgeving moet bedrijven flexibiliteit bieden om hun eigen weg naar vergroening te kiezen, zonder overregulering die het proces onnodig ingewikkeld maakt.

     

  3. De-risking Mechanisms to Support Early Movers in the CCUS Value Chain

    Aangezien er voor CCUS momenteel nog geen winstgevende business case is, is tijdelijke financiële ondersteuning door de overheid nodig. De industrie vraagt daarbij een tijdelijk mechanisme om de risico’s te dekken, tot de markt op punt staat. 

     

  4. Role of Molecules in Future Energy System

    Het is belangrijk dat bedrijven de flexibiliteit behouden om te vergroenen. Daarom moet het beleid breed durven inzetten op verschillende nieuwe moleculen en niet voor één molecule kiezen. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende energie en elektriciteit beschikbaar blijft in de komende jaren.

     

  5. North Sea Cooperation

    België moet kunnen samenwerken met landen in de Noordzee die buiten de EU vallen, zoals het Verenigd Koninkrijk, dat over grote CO2-opslagcapaciteit beschikt. Harmonisatie van beleid en het in stand houden hiervan, bijvoorbeeld rond specificaties, is hierbij essentieel.

De Oslo Declaration werd ondertekend door verschillende bedrijven uit Antwerpen (Port of Antwerp-Bruges, Air Liquide, BASF, Total Energies, ExxonMobil en Ineos), Gent (North Sea Port, Engie en ArcelorMittal), Wallonië (Carmeuse, Holcim, Heidelberg Materials en Lhoist) en het Noorse bedrijf Equinor. Die laatste is sterk actief in België en staat samen met Fluxys in voor een toekomstige pijpleiding tussen Zeebrugge en Noorwegen. 

 

Vanwege grote interesse zal de declaratie worden opengesteld, zodat andere cruciale CO2-spelers en betrokken sectorfederaties, zoals Voka en essenscia, ook kunnen tekenen. 

Port of Antwerp-Bruges, Fluxys and key players from the chemical industry signed the Oslo Declaration during the Belgian economic mission to Norway in June. In doing so, they underscored the necessity of a clear policy regarding CCUS.

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant