2024-10-09

Project cargo voor Project ONE kan rekenen op Antwerpse expertise

De bouw van Project ONE van INEOS in de haven is een uniek project op een unieke schaal. De omvang van deze ‘once in a generation’ werf is zeer uitzonderlijk en brengt enorme logistieke uitdagingen met zich mee. De expertise van de Antwerpse dienstverleners in stukgoedlogistiek komt goed van pas. Bovendien zorgt het project voor unieke samenwerkingen tussen heel wat verschillende bedrijven in de haven. 

Gosselin als algemene contractor voor Project ONE

Voor de logistieke zijde van Project ONE rekent INEOS op de expertise van Gosselin, een logistieke speler gegroeid dankzij verhuistransporten. Gosselin fungeert als control tower voor het project en coördineert de volledige logistiek voor de werf: van het aan- en afvoeren van materialen, de just-in-time verplaatsingen op de site zelf, assemblage, inspectie en toegevoegde waarde-activiteiten.

Projectlading voor INEOS Project ONE, in handen van Gosselin Group. Het betreft bullets voor de opslag en behandeling van gas.©Gosselin Group

Unieke samenwerkingen in Port of Antwerp-Bruges

De logistiek voor Project ONE is uniek vanwege de schaalgrootte en de snelheid. Om over voldoende capaciteit en expertise te beschikken, brengt het verschillende spelers in de logistieke sector samen voor een ongeziene samenwerking in Port of Antwerp-Bruges. Zo staat PSA Breakbulk in voor de overslag van goederen via zeetransport. Verschillende modules worden overzee gebouwd en dan in hun geheel naar de werf gebracht. Naast het lossen van deze grote stukken stockeert PSA Breakbulk ook heel wat materiaal dat niet rechtstreeks naar de werf gaat. Ook Felbermayr en Sarens zijn betrokken bij de transporten met hun gespecialiseerd materiaal. 

De samenwerking overstijgt het persoonlijke belang van één bedrijf. Dat is iets waar de havengemeenschap in het algemeen fier op mag zijn.

Joris LeonaersManager BU Industrial Projects bij Gosselin Group
Projectlading voor INEOS Project ONE, in handen van Gosselin Group. Het betreft bullets voor de opslag en behandeling van gas.©Gosselin Group

Indrukwekkende verschepingen op schema

Gosselin Group overzag in juni al de aankomst van de eerste twee heavy-lifts, op de PSA Breakbulk Project Cargo Ecosystem terminal aan het Churchilldok. Dat ging over een splitter van 591 ton en een demethanizer van 347 ton. De MV Happy Star van BigLift Shipping loste de twee eenheden op een 32-assige modulaire transporter van Felbermayr. Die bracht beide eenheden naar een opstelling van Sarens. 

 

In augustus en september volgde het transport van vijf gigantische bullet tanks van elk 570 ton, die zullen dienen voor de verwerking van gassen. Deugro organiseerde het zeetransport met het schip MV Jumbo Fairplayer en bracht de stukken naar de PSA Breakbulk Terminal. Met de aankomst van nog andere componenten zoals modules en een splitter in oktober, blijft de indrukwekkende project cargo nu toekomen. 

Trots op de expertise van de Antwerpse Breakbulk

Een megaproject zoals Project ONE brengt dus heel wat complexe verschepingen met zich mee. Het succesvolle verloop van het project demonstreert dan ook duidelijk de Antwerpse expertise in de breakbulk sector. Een specialiteit waar Port of Antwerp-Bruges zich duidelijk mee onderscheidt van andere wereldhavens. 

Om de grootschalige haven- en industriële ontwikkeling van Port of Antwerp-Bruges te ondersteunen, bieden we met het Project Cargo Ecosystem een unieke setup van technische expertise, gespecialiseerd equipment en de benodigde ruimte.

Dennis VerbeeckGeneral Manager PSA Belgium Non-Container
Projectlading voor INEOS Project ONE, in handen van Gosselin Group. Het betreft bullets voor de opslag en behandeling van gas.©Gosselin Group

Once in a generation

Project ONE is de ultramoderne ethaankraker die INEOS in Antwerpen bouwt. Die installatie zal jaarlijks 1450 kiloton ethyleen produceren, een bouwsteen voor tal van toepassingen zoals auto-onderdelen, medische hulpmiddelen en duurzame energieoplossingen. Daarbij zal het de helft minder CO2 produceren dan de 10 procent minst vervuilende ethaankrakers die er nu al zijn. 

 

Project ONE zal zorgen voor nieuwe investeringen en samenwerkingen, een duurzame economische groei en extra werkgelegenheid. Naast 300 permanente jobs wanneer de site operationeel is, rekent INEOS nog eens op 150 permanente contractoren. Bovendien schatten ze dat elke Project ONE-job er vijf zal creëren bij andere bedrijven. 

Blijf op de hoogte

Automatisch op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in de haven? Schrijf dan in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt de laatste ontwikkelingen en events dan rechtstreeks in je mailbox.

Ontvang nieuws uit de haven
Projectlading voor INEOS Project ONE, in handen van Gosselin Group. Het betreft bullets voor de opslag en behandeling van gas.©Gosselin Group

Dit vind je misschien ook interessant