Ruim 90% van de wereldhandel verloopt via de zee en daarvoor is veel brandstof nodig. Port of Antwerp-Bruges is één van de grootste bunkerhubs ter wereld. Het is onze ambitie om als multifuel haven naast de reeks bio- en conventionele bunkerbrandstoffen ook verschillende klimaatneutrale beschikbaar te stellen.
Conventionele brandstoffen
Momenteel verloopt het overgrote deel van het maritiem transport op fossiele brandstoffen, met gevolgen voor het klimaat (CO₂) en lokale luchtvervuiling (NOx, PM). Het gebruik van maritieme conventionele brandstoffen is al gereguleerd: Antwerpen en Zeebrugge liggen namelijk in een SECA zone (Sulphure Emission Control Area).
Alternatieve brandstoffen
Alternatieve brandstoffen zijn essentieel in de transitie naar duurzaam transport in, van en naar onze haven. Op basis van hernieuwbare energie kunnen we duurzamer transport realiseren, via elektrificatie en met alternatieve brandstoffen zoals methanol, ammoniak en waterstof.
LNG
LNG (Liquified Natural Gas of vloeibaar aardgas) is de perfecte opstap naar het gebruik van alternatieve koolstofarme brandstoffen. Het veroorzaakt minder uitstoot dan stookolie en het is operationeel en financieel haalbaar om schepen uit te rusten met LNG-aandrijving en te bunkeren.
Zeebrugge is de LNG-hub voor Noord-West Europa. Fluxys slaat er de geleverde LNG en bio-LNG tijdelijk op in buffertanks en hervergast het voor transport.
Methanol
Methanol is een kleurloze vloeistof die onder omgevingstemperatuur wordt opgeslagen en gebunkerd. De toepassing als scheepsbrandstof is nieuw, maar de stof wordt al decennialang getransporteerd en gebruikt in de industrie.
In juni 2023 vond in Port of Antwerp-Bruges de eerste bunkeroperatie met methanol plaats, waarbij 475 mT methanol werd gebunkerd van binnenschip naar olietanker. In april 2024 bunkerde deepsea schip Ane Maersk 4 300 ton groene methanol tijdens haar verblijf in de haven.
Walstroom
Met walstroom kan een schip aansluiten op het elektriciteitsnet en aan wal de motor of generator afzetten. Dat zorgt voor minder uitstoot, een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast. Het is ook beter voor de motor van het schip.
Aangemeerde binnenvaartschepen kunnen al enkele jaren aansluiten op walstroom. Vanaf 2026 zal een eerste walstroominstallatie klaar zijn op de cruiseterminal in Zeebrugge. Tegen 2028 zal ook zeevaart gebruik kunnen maken van walstroom.
Veilig bunkeren
Vandaag is het al mogelijk om alternatieve brandstoffen te bunkeren in onze haven. Hierbij zetten we maximaal in op veiligheid. We voeren risicoanalyses uit voor alle soorten brandstoffen, zetten veiligheidsprotocollen op en garanderen de hoogste kwalificaties binnen het bunkerecosysteem door een vergunningensysteem voor bunkeroperatoren te implementeren.