Rangeerstation Antwerpen-Noord: kruispunt voor goederentreinen

Heel wat goederentreinen uit heel Europa komen langs de haven van Antwerpen. Sommige van die treinen tellen wel 40 wagons en zijn 655 meter lang. Hoe krijgen al die wagons de juiste locomotief? Dat gebeurt in rangeerstation Antwerpen-Noord. Goederen vervoeren per trein zorgt voor minder vrachtwagens op de weg. Dus minder files, minder CO₂-uitstoot en minder fijn stof. 

 

Port of Antwerp-Bruges wil tegen 2030 dubbel zoveel goederen per trein vervoeren. Daarom werken we samen met Europese bedrijven zoals Lineas en met de beheerder van de Belgische spoorwegen Infrabel.

Het vormingsstation Antwerpen Noord is het grootste rangeerstation van de Benelux met twee rangeerheuvels, acht bundels voor treinen en twee bundels voor locomotieven.©Benjamin Brolet

Lineas is het grootste Europese privébedrijf voor spoorvervoer van goederen

"We stellen treinen samen met ladingen van verschillende klanten, die naar dezelfde bestemming gaan. Een voorbeeld: een goederentrein van 35 wagons rijdt van Antwerpen naar Zwitserland. In 10 tankwagons zitten chemicaliën voor een fabriek. In 15 wagons vind je staalplaten voor een autobouwer. In de laatste 10 wagons vervoeren we containers met kledij voor een winkelketen.

 

We voorzien ook routes binnen België. En in de haven hebben we shuttletreinen. Die rijden met containers over en weer tussen linker- en rechteroever.", aldus Joris Gielen, Head of Operations bij Lineas.

 

Wie is Lineas

 

  • Hoofdkantoor in België
  • 2 100 werknemers
  • 250 locomotieven - 20 rijden permanent rond in de haven van Antwerpen
  • 7 000 wagons
  • Dagelijks vertrekken of arriveren 1 500 Lineas-wagons in Antwerpen-Noord.

Lineas stelt treinen samen met verschillende ladingen

De wagons krijgen de juiste locomotief in een 'rangeerstation'. In de haven van Antwerpen ligt het rangeerstation Antwerpen-Noord. Hier komen in totaal 96 treinsporen samen. Dat maakt van Antwerpen-Noord het tweede grootste rangeerstation van Europa. Er vertrekken en arriveren dagelijks 20 internationale goederentreinen van Lineas.

De juiste locomotief voor elke wagon

In het rangeerstation Antwerpen-Noord zijn er twee 'trieerheuvels'. Hoe werkt dat? Een locomotief duwt enkele geladen treinwagons op zo’n heuvel. Op die heuvel staat de 'stokman'. Die bekijkt naar waar de wagons moeten. Met een lange stok 'klikt' hij een of meerdere wagons met dezelfde bestemming los. De wagons rollen naar beneden. Via de spoorwissel komen ze terecht bij de juiste locomotief. Zo stellen we de goederentreinen samen. Indrukwekkend en vrij uniek in de wereld.

 

We splitsen ook goederentreinen uit het buitenland in kleinere treinen. Want internationale goederentreinen rijden van rangeerstation naar rangeerstation. Lokale locomotieven brengen de wagons dan verder naar de haven of naar een andere bestemming in België.

De foto's werden gemaakt in opdracht van infrabel. 
Infrabel heeft bevestigd dat we de foto's mogen gebruiken mits vermelding  van copyright Benjamin Brolet. De foto's mogen niet gedeeld worden met derden.©Benjamin Brolet

Infrabel bouwt spoortoegang naar de haven uit

Stefan Van Puyvelde,Teamleader Operations bij Infrabel: "Infrabel beheert en onderhoudt de Belgische spoorwegen voor personentreinen en goederentreinen. In het seinhuis van rangeerstation Antwerpen-Noord werken dag en nacht 13 medewerkers. Bedrijven zoals Lineas geven door welke treinen naar waar rijden. Wij stellen dan de spoorwissels en seinen in. Zo rijden de treinen vlot en veilig van punt A naar punt B. Vroeger bedienden we die spoorwissels met de hand. Nu verloopt het volledig digitaal. Zo zijn we van meer dan 300 lokale seinhuizen gegaan naar 10 regionale seinhuizen.

 

Infrabel bouwt ook spoortoegangen naar nieuwe kaaien. Zo zorgen we dat de haven makkelijk bereikbaar is voor goederentreinen. Er moeten dan minder vrachtwagens de weg op."

Wist je dat?

Trein of vrachtwagen

  • Een trein stoot 9 keer minder CO₂ uit.
  • Een trein stoot 8 keer minder fijn stof uit.
  • Een trein verbruikt 6 keer minder energie.
  • Een trein vervoert tot 3 000 ton goederen. Dat is 250 keer meer dan een vrachtwagen.
  • Goederentreinen rijden gemiddeld 100 km per uur.
  • Het is veiliger om grote ladingen van ontvlambare of giftige vloeistoffen met de trein te vervoeren.

Spoornetwerk in de haven van Antwerpen

  • 1 000 km treinsporen
  • Spoortunnel tussen linker- en rechteroever voor goederentreinen
  • Rangeerstation met twee trieerheuvels en 96 sporen
  • 37 104 commerciële goederentreinen in 2019

Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in jouw haven

Ontvang je nieuwe artikels graag in je mailbox? Schrijf dan in op de ‘Thuishaven’ nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van alle events en activiteiten.

Ontvang nieuws uit de haven
Blijf op de hoogte van alles wat reilt en zeilt in de haven.

Dit vind je misschien ook interessant