Bunkeren is het tanken van en voor schepen. Zowel in Antwerpen als in Zeebrugge tank je vlot en veilig alternatieve brandstoffen zoals LNG of waterstof en conventionele brandstoffen zoals laagzwavelige olie.
Conventioneel bunkeren in Port of Antwerp-Bruges
Naar schatting bunkeren schepen jaarlijks meer dan 6 miljoen ton conventionele brandstoffen in Port of Antwerp-Bruges. Conventionele brandstoffen zijn bijvoorbeeld laagzwavelige olie of gasolie. Die kan je overal in de haven tanken via een vergunde bunkeraar.
In Antwerpen
Elke bunkering moet je verplicht melden bij de Havenkapiteinsdienst. De vergunde bunkeraar of operator moet een melding maken via APICS.
In Zeebrugge
Voor meer informatie over alle voorschriften rond bunkeren in Zeebrugge raadpleeg je de Havenverordening.
Naar een efficiënte en transparante bunkermarkt
Om bestaande kwantiteitsproblemen op de bunkermarkt aan te pakken, voeren Port of Antwerp-Bruges en Port of Rotterdam in de nabije toekomst het verplicht gebruik van een bunkermeetsysteem in. Zo'n systeem meet de exacte hoeveelheid brandstof die de bunkerschepen leveren en maakt de bunkermarkt transparanter, efficiënter en betrouwbaarder. Hieronder vind je de voorwaarden van deze verplichting voor een mass flow meter en bijkomende informatie.
LNG bunkeren in Port of Antwerp-Bruges
LNG of vloeibaar aardgas kan je vlot en veilig bunkeren in Antwerpen en Zeebrugge, zowel per vrachtwagen als per bunkerschip. LNG zorgt voor een aanzienlijke vermindering in de uitstoot van schadelijke roetdeeltjes, SOx en NOx en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. LNG is de perfecte brandstof als opstap naar een koolstofarme toekomst.
In Antwerpen
Bunkering van LNG is niet overal toegestaan. Op de bunkerkaart vind je de locaties waar LNG-bunkeroperaties toegestaan worden.
Toelatingen voor LNG-bunkeroperaties vraag je aan via TOOL.
In Zeebrugge
Bunkering van LNG is niet overal toegestaan. Op de bunkerkaart vind je de locaties waar LNG-bunkeroperaties toegestaan worden.
Toelatingen voor LNG-bunkeroperaties vraag je aan via Zedis.
Klaar voor de toekomst?
Wil je je terminal klaarstomen voor de ontvangst van schepen die varen op LNG, waterstof, methanol of ammoniak? Bekijk hoe je dat doet op de IAPH website.
Waterstof, methanol of elektriciteit bunkeren
Port of Antwerp-Bruges werkt volop aan een uitgebreid aanbod van koolstofarme brandstoffen zoals LNG, methanol, waterstof en elektrische energie.
Waterstof kan je in Antwerpen op kleine schaal bunkeren aan het CMB tankstation in het Kattendijkdok in de stadshaven.