150 jaar sleepdienst

Al 150 jaar speelt de sleepdienst een cruciale rol in de haven. Van stoom tot innovatie, de evolutie is indrukwekkend. Dit jubileumjaar blikken we terug op een rijke geschiedenis van vakmanschap en vooruitgang.

Sleepdienst door de jaren heen

Het verhaal van de Antwerpse sleepdienst begint in 1863. Toen moesten schepen geen tolgeld meer betalen op de Schelde. Het gevolg: het verkeer op de rivier nam toe, en een sleepdienst werd noodzakelijk. Op de Schelde zelf was een privébedrijf actief, in de dokken een sleepbedrijf via een concessie van de Stad Antwerpen. Op 2 juni 1875 besloot de Antwerpse gemeenteraad om de drie stoomsleepboten van dat bedrijf aan te kopen en zelf de sleepdienst te verzorgen.  

"Verbindingsdok met sloep en stoomsleper 6. Het schip rechts achteraan is stoomschip "Belgique" en bevindt zich in het Kattendijkdok. Daarnaast zien we de Londenbrug.

Van fokkenmast tot AI, onze sleepdienst blijft innoveren

Vandaag, 150 jaar later, is de sleepdienst nog altijd springlevend. De dienst is intussen wel sterk geëvolueerd. Zo voeren de eerste houten sleepboten op stoom, terwijl we nu nieuwe technologieën als waterstof, methanol en elektrisch aangedreven stalen sleepboten testen. 

 

Ook de communicatie aan boord zette grote stappen. In 1875 riep je een sleepboot op door een Belgische vlag aan de fokkenmast te hijsen. Vandaag ondersteunen AI en innovatieve digitale tools de planning. En waar in de beginjaren sleepboten jaarlijks gemiddeld 4 000 schepen versleepten, waren dat er in 2024 bijna 21 000. 

De kracht achter de sleepdienst

Om al die sleepprestaties te kunnen uitvoeren, bezit de sleepdienst 19 schepen. In totaal werken er een 350-tal medewerkers, verspreid over Fleet operations, Technical Fleet en andere afdelingen. Samen zorgen die ervoor dat zelfs de grootste zeereuzen veilig de haven binnenvaren. 

 

Heel 2025 zetten we de sleepdienst in de kijker. 

Foto's van Volta 1

Ontvang de digitale Thuishaven

Maak kennis met bekende en minder bekende kanten van de haven. Welke activiteiten vinden er plaats in jouw regio, wie zijn de mensen die er werken en wat betekent de haven op wereldschaal? Je leest het in ons online magazine.

Schrijf je in
Abonneer je op het online magazine Thuishaven, lees over alle evenementen en maak je kennis met de mensen in jouw haven.

Dit vind je misschien ook interessant