The Seaniors: Grootste autohaven

RORO & automotive is een belangrijke sector voor Port of Antwerp-Bruges. Niet alleen omdat het de grootste autohaven ter wereld is, maar omdat de sector voor veel toegevoegde waarde zorgt. Verschillende terminals, zoals ICO, bouwden daarvoor gespecialiseerde Vehicle Processing Centers. Wat is dat juist? 

RORO: een sector met toegevoegde waarde

In 2023 vond er in Port of Antwerp-Bruges 20 292 809 ton overslag aan roll-on/roll-of cargo (RORO) plaats. Dat komt neer op maar liefst 3 724 569 verscheepte auto's en 249 020 vrachtwagens, bussen en andere zware voertuigen. Die indrukwekkende cijfers zijn slechts een deel van het verhaal.

RORO zet in op het gebruik van elektrische voertuigen en wagens doe rijden op waterstof en methanol.

De kracht van de RORO-sector ligt niet alleen in de omvang, maar vooral in de toegevoegde waarde die ze biedt. Dankzij de uitstekende connectiviteit tussen het deepsea- en shortsea-netwerk en de verscheidenheid aan terminaloperatoren, hebben voertuigproducenten tal van mogelijkheden om hun wagens via de haven te verschepen. Een essentieel onderdeel van deze toegevoegde waarde zijn de Vehicle Processing Centers (VPC's), die op de terminals te vinden zijn. 

International Car Operators (ICO)

Het bedrijf ICO specialiseert zich in alles wat te maken heeft met RORO. Jaarlijks verwerken ze zo ongeveer 2,5 miljoen voertuigen, in Zeebrugge en Antwerpen. Ze zorgen dus zowel voor de opslag als de behandeling ervan. Zij hebben vijf Vehicle Processing Centers (VPC’s). Ines Bommarez, Pers- en Communicatieverantwoordelijke bij ICO, vertelt er ons alles over.

Het bedrijf ICO specialiseert zich in alles wat te maken heeft met RORO en automotive in de haven van Zeebrugge.

Wat gebeurt er allemaal in een Vehicle Processing Center?

Ines: "Een VPC is eigenlijk de plaats waar de auto’s klaargemaakt worden om ze af te zetten bij de dealers, of meteen bij de klant. Je kan de services opdelen in verschillende categorieën:"

 

  1. Pre-delivery Inspection (PDI): de carwash, inspectie en het klaarzetten van de software. Daar programmeren we de wagen, testen we de software en stellen we die in op onze wegen. 
  2. Repair en painting: hier zullen we eventuele herstellingen doen, zoals het behandelen van kleine krasjes, de wagen polijsten en soms zelfs de wagen een volledig andere kleur geven. 
  3. Accessoires monteren: zoals een trekhaak bevestigen, een brandblusser toevoegen, de banden vervangen of een underbodycoating, om de onderkant van de wagen tegen corrosie te beschermen. Dat is verplicht in Scandinavische landen. 
  4. Fleet: het klaarzetten van huurwagens of fleetcars voor de B2B-markt.

Wie beslist er welke auto’s welke extra services bij jullie krijgen? 

Ines: "Dat zijn de fabrikanten zelf. Wij zetten ze dan voor de dealer in orde, zodat die zich volledig kan focussen op de verkoop. Je ziet daarbij dat bepaalde merken wel andere eisen stellen."

Welke value-added services bieden jullie nog aan? 

Ines: "De meeste services gebeuren in ons VPC. Op de terminal in Zeebrugge hebben we ook honderden oplaadpunten. Sommige elektrische wagens moeten met een specifiek ladingspercentage bij de klant geleverd worden. Onze oplaadpalen zijn er speciaal op geprogrammeerd om de wagens tot net boven dat percentage op te laden, zodat als de uiteindelijke klant de garage uitrijdt het juiste percentage op de teller staat."

Door de laatste reparaties en schoonmaak in ons Vehicle Processing Center te doen is de fabrikant ontzorgd.

Ines Bommarez, Pers- en Communicatieverantwoordelijke
ICO
Een portretfoto van Ines Bommarez, Pers en communicatieverantwoordelijke bij ICO.

Wat is het voordeel voor de fabrikanten om die services in een VPC bij jullie te doen?

Ines: "Neem nu het voorbeeld van een auto. Soms heeft die al een hele reis afgelegd voor hij hier aankomt. Door de laatste verificaties en schoonmaak hier te doen is de fabrikant ontzorgd. Bovendien kan de wagen ingesteld worden op de specifieke markt waarvoor hij bedoeld is. De meeste wagens zijn tegenwoordig rijdende computers. Wij updaten dan die software zodat de wagen moeiteloos op onze wegen kan rijden. Zo komt die in perfecte staat bij de klant terecht."

RORO en automotive in de haven van Antwerpen bij ICO.

Welke duurzaamheidsinspanningen onderneemt ICO?

Ines: “We hebben in Zeebrugge elf windmolens op de terminal staan, die genereren in totaal 44 megawatt. Die voorzien onze laadpalen en onze kantoorgebouwen volledig van elektriciteit. De bedoeling is om zo snel mogelijk ook onze locaties in Antwerpen en de voorhaven van Zeebrugge volledig energieneutraal te maken."

Maak kennis met The Seaniors en lees hun verhalen