We doen meer voor minder impact op de planeet. Hoe? Door meer te recycleren, voor minder afval. Door meer te innoveren, voor minder CO₂-uitstoot. En door meer te investeren in hernieuwbare energie en grondstoffen om onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen te verminderen. Kortom, Port of Antwerp-Bruges en haar partners doen meer voor minder. Ontdek meer over concrete projecten.
Wij doen meer voor minder
Bij Port of Antwerp-Bruges maximaliseren we hernieuwbare energie, recyclage en feedstock om onze impact op de planeet te minimaliseren. En we optimaliseren de capaciteit van onze pijpleidingen en opslag om het gebruik van fossiele energie en uitstoot van CO₂ te verlagen. Kortom, we doen meer voor minder.
Daarom is Port of Antwerp-Bruges jouw duurzame partner voor de toekomst.
Populaire pagina's
We doen meer aan recyclage
We stimuleren duurzame innovaties om het gebruik van circulaire materialen te verhogen. Zoals NextGen District, een hotspot waar vooruitstrevende duurzame bedrijven afval een nieuwe toekomst geven. We stellen alvast TripleHelix en PureCycle, twee pioniers van NextGen District, aan je voor. Fascinerende spelers binnen de circulaire industrie.
TripleHelix
Een van de pioniers op NextGen District is TripleHelix. Hun project SurePUre is een pilootfabriek voor de recyclage van polyurethaanschuim en PET schaaltjes die omgezet worden in polyolen en amines. Die zuivere chemische stoffen kunnen dan opnieuw ingezet worden, onder meer bij de productie van nieuwe polyurethaan producten. De opbouw van de TripleHelix-fabriek start in najaar 2023.
PureCycle
PureCycle zal haar eerste Europese propylpropyleen recyclingfabriek in NextGen District bouwen. De nieuwe fabriek zal per jaar 59.000 ton plastic afval kunnen verwerken. Het perceel van 14 hectare biedt plaats aan vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240.000 ton. Genoeg mogelijkheden dus voor uitbreiding in de toekomst.
Wij doen meer inspanningen voor minder CO₂-uitstoot
We optimaliseren de capaciteit van pijpleidingen en terminals om CO₂ te transporteren en op te slaan. Daarnaast verhogen we ook de efficiëntie van de activiteiten. Zo verlagen we niet alleen kosten, maar ook de uitstoot van broeikasgassen.
QPinch
In de chemische industrie is stoom onmisbaar voor productieprocessen. ‘Maar je houdt altijd restwarmte, tot wel 100 graden, over. Bedrijven kunnen daar vaak niets mee, dus lozen ze het uiteindelijk in de lucht of het water', legt Wouter Ducheyne uit. Met zijn bedrijf Qpinch heeft hij de technologie ontwikkeld om CO₂-vrije energie op te wekken uit deze restwarmte.
INEOS Oxide
Als producent van ethyleenoxide en zijn derivaten is INEOS Oxide een aantrekkelijke partner voor co-siting: het biedt producten, diensten en nutsvoorzieningen aan die andere bedrijven in hun productieprocessen kunnen gebruiken. Zo vangt bECO2 via CCU-processen de CO₂ op die vrijkomt tijdens het productieproces van INEOS en biedt het deze als circulaire grondstof aan aan producenten van bijvoorbeeld shampoo of bier.
Dankzij deze samenwerking kan INEOS Oxide zijn CO₂-uitstoot en afvalproducten sterk verminderen en heeft bECO2 een continue instroom van circulaire grondstoffen. Maar nog belangrijker is dat hun samenwerking een belangrijke stap is in de transitie naar een klimaatneutrale industrie.
We doen meer investeringen voor minder fossiele energie
Zeebrugge is de ideale locatie voor een groene waterstoffabriek. Het is de plaats waar de energie van de offshore windturbines aan land komt en de thuisbasis voor state-of-the-art LNG-infrastructuur. Daarom plannen Fluxys en Eoly er een fabriek te bouwen die tegen 2025 hernieuwbare energie zal omzetten in groene waterstof: HyoffWind.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en innovatieve projecten bij Port of Antwerp-Bruges.